Един от всеки 9 смъртни случая на новородени в Северна

...
 Един от всеки 9 смъртни случая на новородени в Северна
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Един от всеки 9 смъртни случая на бебета в РСМ е заради мръсния въздух

 

Един от всеки 9 смъртни случая на новородени в Северна Македония е обвързван със нечистия въздух, сочат данни на последния отчет на УНИЦЕФ за Европа и Централна Азия, оповестен в навечерието на Международния ден на чистия въздух.

След разбор, осъществен в 23 страни и територии, излиза наяве, че през 2021 година над 5000 бебета са починали заради замърсяване на въздуха, а в Северна Македония общо 11,6% или всяко девето новородено, на възраст до една година, написа Енекс.

Според УНИЦЕФ ранното и постоянно излагане на нечист въздух въздейства върху развиването на мозъка, белите дробове и органите на бебетата, което има последствия за здравето и образованието през целия живот.

 Специално за bTV от Монте Карло: Говори Григор Димитров (СНИМКИ) България 3 мин. Специално за bTV от Монте Карло: Говори Григор Димитров (СНИМКИ)  „ Отново в час “ с BILLA: Всичко належащо за образователната година на едно място Съдържание от партньори 2 мин. „ Отново в час “ с BILLA: Всичко належащо за образователната година на едно място  Жълт код за интензивни превалявания с гръмотевици в петък България 3 мин. Жълт код за интензивни превалявания с гръмотевици в петък  Върховен административен съд отхвърли жалбата на ДПС-Доган против отхвърли на ЦИК за регистрация България 5 мин. Върховен административен съд отхвърли жалбата на ДПС-Доган против отхвърли на ЦИК за регистрация  С милиарди от съветски олигарси и партии: Религиозни групи нападат ЛГБТ+ и половото обучение Светът 4 мин. С милиарди от съветски олигарси и партии: Религиозни групи нападат ЛГБТ+ и половото обучение  След мощната стихия в Североизточна България: Наводнени са приземни етажи на частни парцели Тази сутрин 2 мин. След мощната стихия в Североизточна България: Наводнени са приземни етажи на частни парцели  Руски специалист: Москва би трябвало да нанесе стеснен нуклеарен удар по страна членка на НАТО Светът 4 мин. Руски специалист: Москва би трябвало да нанесе стеснен нуклеарен удар по страна членка на НАТО  След изобилните превалявания: Какво ще бъде времето в четвъртък? България 2 мин. След изобилните превалявания: Какво ще бъде времето в четвъртък?  Специално за bTV от Монте Карло: Говори Григор Димитров (СНИМКИ) България 3 мин. Специално за bTV от Монте Карло: Говори Григор Димитров (СНИМКИ)  „ Отново в час “ с BILLA: Всичко належащо за образователната година на едно място Съдържание от партньори 2 мин. „ Отново в час “ с BILLA: Всичко належащо за образователната година на едно място  Жълт код за интензивни превалявания с гръмотевици в петък България 3 мин. Жълт код за интензивни превалявания с гръмотевици в петък  Върховен административен съд отхвърли жалбата на ДПС-Доган против отхвърли на ЦИК за регистрация България 5 мин. Върховен административен съд отхвърли жалбата на ДПС-Доган против отхвърли на ЦИК за регистрация  С милиарди от съветски олигарси и партии: Религиозни групи нападат ЛГБТ+ и половото обучение Светът 4 мин. С милиарди от съветски олигарси и партии: Религиозни групи нападат ЛГБТ+ и половото обучение  След мощната стихия в Североизточна България: Наводнени са приземни етажи на частни парцели Тази сутрин 2 мин. След мощната стихия в Североизточна България: Наводнени са приземни етажи на частни парцели  Руски специалист: Москва би трябвало да нанесе стеснен нуклеарен удар по страна членка на НАТО Светът 4 мин. Руски специалист: Москва би трябвало да нанесе стеснен нуклеарен удар по страна членка на НАТО  След изобилните превалявания: Какво ще бъде времето в четвъртък? България 2 мин. След изобилните превалявания: Какво ще бъде времето в четвъртък?

Оттам молят към държавните управления и институциите на страните от района, в това число Северна Македония, да отделят повече внимание и запаси за битка със замърсяването на въздуха, да изготвят национални проекти и нови политики за климата.

„ Децата, изключително най-малките, би трябвало да бъдат предпазени от замърсяването на въздуха, което е главен проблем в Скопие. Това може да стане посредством по-добър мониторинг на въздуха, посредством ограничения за филтриране на въздуха в учебните заведения и към тях, както и посредством ограничения, които да подсигуряват, че родителите са наясно с нездравословното му влияние. Ранното различаване на респираторното заболяване също е значимо, с цел да се получи лекуване рано, а не късно, а имунизацията против някои форми на пневмония също може да помогне “, сподели Лесли Милър, представител на УНИЦЕФ за Северна Македония.

От 134 страни и райони единствено 7 дават отговор на целесъобразните правила на СЗО

УНИЦЕФ моли към държавните управления и институциите на страните от района, в това число Македония, да отделят повече внимание и запаси за битката с мръсния въздух, като изготвят национални проекти.

Призовава се също по този начин да се поддържат енергийната успеваемост, достъпа до чиста сила и подобряването на качеството на въздуха, както и да пазят бременните дами и децата от замърсяването на въздуха. За бременните дами би трябвало да се намерения за възстановяване на пречистването на въздуха в дома и на работното място.

А тежестта на инфекциите с бактериална пневмония при кърмачетата би трябвало да се понижи посредством разширение на обсега на имунизацията PCV, който в Македония е 56%. Това е доста по-ниско покритие от междинното за европейския район на СЗО, което е 86%, се показва в отчета.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР